Home

De boeken:

- De beste

- Logeren in een buik

- Kom je op mijn feestje?

- Held op zolder

- 'Aan tafel!'

- Zwijntje heeft geen zin

- Kikker en de kleuren

- Tom weet wat hij wil

- Het vuilniskonijn

- Piepende remmen en klimmende apen

- De televisie komt!

- Boekenbende

- Een geluk bij een ongeluk

- Bommen op de dierentuin

- Leeuwen op zee

- Van kapers tot ketters

- Hard bewijs!

- De toverjas

Bestellen

Over Wilma Degeling

Op bezoek

Kleurplaten

Contact

Links

 

Zwijntje heeft geen zin

Zwijntje lag lusteloos onder een boom.
Niks voor Zwijntje eigenlijk. Het liefst maakte hij plezier met zijn vrienden, dat vond hij nog leuker dan in de modder rollen. Het aller-, allerliefst was hij bij Eekhoorn als die een heerlijk stoofpotje had gekookt.

Maar vandaag dus niet. Vandaag heeft Zwijntje nergens zin in en nergens trek in. Gelukkig komen al zijn vrienden langs en allemaal hebben ze een goed idee om hem op te vrolijken: Egel vertelt een mop, Eekhoorn heeft een lekker hapje, de kinderen Konijn verzinnen een grappig liedje enzovoorts. Niets lijkt te helpen. Dan vertelt Vos dat ook Eekhoorn zich wat slapjes voelt...
Vos lijkt niets te doen om Zwijntje uit zijn lamlendige bui te trekken, maar zijn slimme opmerking blijkt het beste te helpen en zo eindigt ook dit verhaal weer in een vrolijk samenzijn van alle dieren.

Het voorlezen van Zwijntje heeft geen zin nodigt uit tot actief meedoen van kinderen: ze kunnen zelf verzinnen wat kan helpen om Zwijntje op te vrolijken en – zeker als ze de dieren al kennen uit ‘Aan tafel!’ en/of Kikker en de kleuren – bedenken welk plannetje ieder van de dieren zal hebben. En natuurlijk kunnen de kinderen ook weer meezingen met de vrolijke liedjes die de kinderen Konijn verzinnen.
Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan dit boek verder worden aangegrepen voor een gesprekje over verveling en somberheid, over vriendschap en hoe fijn het is om voor elkaar te zorgen.

Drie prentenboeken, lessuggesties en een dierenlied

Naast Zwijntje heeft geen zin zijn er nog twee prentenboeken over de dierenvrienden: ‘Aan tafel!’ (bekroond met de Leespluim van mei 2010) en Kikker en de kleuren. De drie prentenboeken bevatten heel verschillende verhalen en zijn los van elkaar te lezen. Maar het is voor kinderen ook erg leuk om dezelfde dieren in de drie boeken terug te zien en te herkennen.

Wilma schreef een uitgebreide lesbrief bij de drie prentenboeken, vol
- tips om interactief voor te lezen,
- suggesties hoe je aan de hand van de verhalen kunt praten/filosoferen met kinderen
- op de prentenboeken aansluitende doetips, zoals proeven, schilderen, knutselen.
Deze lesbrief is hier te downloaden.

Verder heeft Liesbeth van den Berg-Hermsen van Lekker zingen producties bij deze dierenboeken een vrolijk liedje geschreven. Dit alleen al biedt een mooie gelegenheid om meer te doen met (een van) de prentenboeken dan alleen (voor)lezen.

Klik hier om het liedje te beluisteren en download hier de bladmuziek en hier alleen de tekst.
Of lees de recensie van het prentenboek en ga aan de slag met het liedje (en met andere (muziek)tips bij boeken) via: www.lekkerzingenproducties.nl.

Boekgegevens

Soort boek prentenboek, 4+
Auteur Wilma Degeling
Illustraties Veronica Nahmias
Uitgever Uitgeverij Christofoor
ISBN 9789060386644
Aantal pagina's 32
Prijs van 13,95 voor 11,50
Beschikbaarheid bestellen
Uitvoering harde kaft, gebonden
Afmetingen 213x10x275 mm (oblong formaat)
Gewicht 393 gr
Verschenen 2010

NBD|Biblion recensie

Zwijntje voelt zich lamlendig en heeft nergens zin in. Beurtelings proberen zijn dierenvrienden hem op te beuren, maar niets helpt. Zelfs de heerlijke pudding van zijn beste vriendin Eekhoorn smaakt hem niet; dat vindt hij verschrikkelijk voor haar. Dan komt Vos met een sluw idee. Alle dieren uit het eerder verschenen 'Aan tafel' keren in dit prentenboek terug. Op subtiele wijze laat de schrijfster via de dieren, die dierlijk blijven maar menselijke trekken en emoties vertonen, zien dat we elkaar nodig hebben om er samen iets moois van te maken, waarbij ieder in zijn waarde wordt gelaten. De prettig voor te lezen tekst tegen een witte achtergrond staat los van de bijbehorende illustraties. Doordat niet alle details van de potloodtekeningen in warme tinten zijn uitgewerkt zijn ze herkenbaar en niet te afleidend van de tekst. Gebonden uitgave in oblongformaat met omslagillustratie in kleur van zwijntje en egel en een achter de boom loerende vos. Op de schutbladen staan potloodschetsen van diverse dieren. Verzorgd, verantwoord prentenboek over vriendschap en zorgen voor elkaar. Vanaf ca. 4 jaar.
(NBD|Biblion recensie, J.H.J.B. Boelens)