Home

De boeken:

- De beste

- Logeren in een buik

- Kom je op mijn feestje?

- Held op zolder

- 'Aan tafel!'

- Zwijntje heeft geen zin

- Kikker en de kleuren

- Tom weet wat hij wil

- Het vuilniskonijn

- Piepende remmen en klimmende apen

- De televisie komt!

- Boekenbende

- Een geluk bij een ongeluk

- Bommen op de dierentuin

- Leeuwen op zee

- Van kapers tot ketters

- Hard bewijs!

- De toverjas

Bestellen

Over Wilma Degeling

Op bezoek

Kleurplaten

Contact

Links

 

Hard Bewijs!

Kiet en Myriam, twee klasgenoten van Timon, zijn overvallen en beroofd door een paar oudere jongens. Hun mobieltjes zijn meegenomen en Kiet is zelfs in elkaar geslagen Ze hebben de jongens niet herkend en de politie heeft dus nog niemand opgepakt.
Timon kan dat niet uitstaan! Als de politie niets doet, dan gaat hij wel in zijn eentje op onderzoek uit! Zelfs als zijn vriend Kiet het liefst alles wil vergeten.
Timon ontdekt allerlei sporen. Maar hij is niet blij met die harde bewijzen...

Hard bewijs! is een spannend boek – een jeugdthriller – over een straatroof. En over alle gevolgen daarvan.
De lezer volgt Timon in zijn speurtocht naar de daders. Maar het boek start met het verhaal van één van de oudere jongens en zijn kijk op de zaak wordt door het hele boek heen geweven.
De spanning wordt verder ondersteund door de mooie kleurenillustraties van Roelof van der Schans.

Wil je meer weten over politieonderzoek? Of over hoe het er aan toe gaat tijdens een rechtszitting? Achterin het boek vind je handige weetjes en foto’s.  

Voordat Wilma kinderboeken ging schrijven was zij zelf in totaal 25 jaar advocaat en daarna rechter in Rotterdam. Bij dit boek was nog een andere rechter betrokken, Henk van den Heuvel, omdat dit boek door de Rotterdamse rechtbank gebruikt wordt bij het voorlichtingsproject 'Meet the judge junior'.
Dit project startte op 14 november 2011 met een bezoek van Minister Opstelten en de president van de Rotterdamse rechtbank aan de Nieuwe Park Rozenburgschool in Rotterdam. Kijk hoe dat ging in dit filmpje op You Tube.

Boekgegevens

Soort boek jeugdthriller, 9+
Auteur Wilma Degeling, Henk van den Heuvel
Illustraties Roelof van der Schans
Uitgever Uitgeverij Delubas
ISBN 9789053005491
Aantal pagina's 102
Prijs 13,50
Beschikbaarheid bestellen
Uitvoering harde kaft, gebonden
Afmetingen 150x12x220 mm
Gewicht 349 gr
Verschenen 2011

NBD|Biblion recensie

Timons klasgenoten Myriam en Kiet (ca. 10) worden in het park, na de hockeytraining, aangevallen door enkele opgeschoten jongeren. Die zijn op zoek naar geld en mobieltjes en gebruiken daarbij geweld. De volgende dag wordt met een agent en iemand van Slachtofferhulp in de klas gesproken over de brutale beroving. De overval op zijn vriend laat Timon niet los en hij gaat op onderzoek uit. Daarbij komt hij tot een adembenemende ontdekking. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het gezichtspunt van een van de daders (fragmenten uit zijn verklaring aan de politie, blijkt later, gedrukt in een ander lettertype) en dat van de slachtoffers. Het is een realistische vertelling met een didactische ondertoon en met veel ‘real life’ en thrillerachtige elementen. Voorzien van bewerkte kleurenfoto's. Er is o.a. aandacht voor het meeloper zijn in een dadergroep en voor het moeizame, psychische verwerkingsproces van de slachtoffers. Tot slot feitelijke informatie over wetgeving, rechtsgang en mogelijke strafmaatregelen. Goed bruikbaar voor projecten als ‘Doe effe normaal!’ in de bovenbouw van de basisschool, maar los daarvan staat het als spannend jeugdboek op eigen benen. De auteurs staan als voormalig advocaat en rechter midden in de gepresenteerde werkelijkheid. Vanaf ca. 9 jaar. - Mart Seerden