Home

De boeken:

- De beste

- Logeren in een buik

- Kom je op mijn feestje?

- Held op zolder

- 'Aan tafel!'

- Zwijntje heeft geen zin

- Kikker en de kleuren

- Tom weet wat hij wil

- Het vuilniskonijn

- Piepende remmen en klimmende apen

- De televisie komt!

- Boekenbende

- Een geluk bij een ongeluk

- Bommen op de dierentuin

- Leeuwen op zee

- Van kapers tot ketters

- Hard bewijs!

- De toverjas

Bestellen

Over Wilma Degeling

Op bezoek

Kleurplaten

Contact

Links

 

'Aan tafel!'

EekhoornEekhoorn zat stilletjes te genieten. Van haar stoofpot natuurlijk, want die was heel goed gelukt. Maar vooral van Zwijntje en Egel, die smikkelden en smulden.
‘Eekhoorn, wat kun jij heerlijk koken’, zei Zwijntje. ‘Er kan echt niets meer bij.’
‘Helemaal mee eens’, knikte Egel. ‘Zullen wij als beloning de afwas doen?’
‘Welnee, ik doe het morgen zelf wel. Laten we nu gezellig nog even kletsen’, antwoordde Eekhoorn.

Maar of dat nu zo’n goed plan is? Iedere dag komen er meer dieren bij Eekhoorn eten en de berg vieze borden, schalen en pannen wordt groter en groter...

‘Aan tafel!’ vertelt het verhaal van Eekhoorn, die erg van koken en gezelligheid houdt. Wie eenmaal bij haar gegeten heeft, komt de volgende dag graag terug. En dan komen er ook steeds nieuwe gasten bij.
Het wordt een gezellige boel, maar Eekhoorn begint het toch vervelend te vinden dat geen van de andere dieren helpt om af te wassen. Ze zegt het echter niet en blijft maar koken en koken. Gelukkig weet ze uiteindelijk alles slim op te lossen, op een manier die bij haar past en eigenlijk voor niemand vervelend is.

Het voorlezen van dit prentenboek nodigt uit tot actief meedoen van kinderen: tellen  hoeveel gasten Eekhoorn iedere dag heeft, met haar ‘Aan tafel!’ roepen als de maaltijd weer klaar staat en meezingen met de vrolijke liedjes die de kinderen Konijn verzinnen.
En onder al die vrolijkheid gaat het prentenboek dus over vriendschap, samen eten en gezelligheid, over zorgen voor anderen, maar ook voor jezelf opkomen.

Drie prentenboeken, lessuggesties en een dierenlied

Naast ‘Aan tafel!’ zijn er nog twee prentenboeken over de dierenvrienden: Kikker en de kleuren en Zwijntje heeft geen zin. De drie prentenboeken bevatten heel verschillende verhalen en zijn los van elkaar te lezen. Maar het is voor kinderen ook erg leuk om dezelfde dieren in de drie boeken terug te zien en te herkennen.

Wilma schreef een uitgebreide lesbrief bij de drie prentenboeken, vol
- tips om interactief voor te lezen,
- suggesties hoe je aan de hand van de verhalen kunt praten/filosoferen met kinderen
- op de prentenboeken aansluitende doetips, zoals proeven, schilderen, knutselen.
Deze lesbrief is hier te downloaden.

Verder heeft Liesbeth van den Berg-Hermsen van Lekker zingen producties bij deze dierenboeken een vrolijk liedje geschreven. Dit alleen al biedt een mooie gelegenheid om meer te doen met (een van) de prentenboeken dan alleen (voor)lezen.

Klik hier om het liedje aan of uit te zetten en download hier de bladmuziek en hier alleen de tekst. Of lees de recensie van het prentenboek en ga aan de slag met het liedje (en met andere (muziek)tips bij boeken) via:www.lekkerzingenproducties.nl.

Boekgegevens

Soort boek prentenboek, 4+
Auteur Wilma Degeling
Illustraties Veronica Nahmias
Uitgever Uitgeverij Christofoor
ISBN 9789060386309
Aantal pagina's 32
Prijs 16,95
Beschikbaarheid bestellen
Uitvoering harde kaft, gebonden
Afmetingen 213x10x275 mm (oblong formaat)
Gewicht 393 gr
Verschenen 2009

Leespluim!

‘Aan tafel!’ ontving de Leespluim van de maand mei 2010.

Het juryrapport:
Ze houdt van boodschappen doen, lekker koken, gezellig eten en natafelen. Maar afwassen… Het begint heel alledaags, Eekhoorn heeft boodschappen gedaan en loopt met volle tassen naar huis, zich verkneukelend bij de gedachte aan de leespluimlekkere dingen die ze zal koken. Dankbaar accepteert ze het aanbod van Zwijntje om haar te helpen bij het dragen van de tassen en ze nodigt hem uit te blijven eten. Intussen is Egel langsgekomen en die heeft ook wel trek in een lekker stoofpotje. Even later klinkt het ‘Aan tafel!’ en dan zitten ze alledrie te genieten van de heerlijke maaltijd. Eekhoorn geniet dubbel: én van het stoofpotje én van de gezelligheid van het samen eten. Het natafelen is zo gezellig dat de afwas erbij inschiet.
Toevallig, nou ja, scharrelen Zwijntje en Egel de volgende dag tegen etenstijd in de buurt van Eekhoorns huisje rond en uit de struiken komt Vos opduiken. Het vervolg laat zich raden: na het ‘Aan tafel!’ zitten ze met z’n vieren te smullen. De volgende dag komt Moeder Konijn met haar vier kinderen erbij, de dag erop Kikker. Maar als dan Mol zich bij de gasten wil voegen, zegt Eekhoorn dat niet zo’n goed idee te vinden. Maar dan klinkt toch weer het vertrouwde ‘Aan tafel!’ en staat het gezelschap voor een tafel die afgeladen is met vieze borden, lepels, vorken, messen, mengkommen, bakblikken, schalen en pannen. Met een triomfantelijk lachje deelt Eekhoorn droogdoeken uit. Als alles schoon is klinkt zowaar ‘Aan tafel!’ en dan blijkt Eekhoorn in de tuin een barbecue te hebben voorbereid. Een eenvoudig gegeven, maar het krijgt een prettige spanning door de stapeling. Elke dag een nieuw dier erbij en in de keuken stapelt zich, onzichtbaar voorlopig, de afwas op. Voeg daarbij de bonte stoet raak geportretteerde dieren en de gezelligheid die hun gezamenlijke maaltijden uitstralen en je krijgt zo zin om aan te schuiven. En die afwas…

NBD|Biblion recensie

Eekhoorn is een vrolijk vrijgevig dier dat houdt van zijn vrienden en van koken. Elke dag nodigt hij meer dieren uit om te komen eten. Na het eten wordt er niet afgewassen, maar gezellig nagetafeld. Als een aantal dagen later al het kookgerei en servies vuil zijn, komt Mol langs. Eekhoorn stelt dat het hem niet verstandig lijkt als Mol mee-eet. Dat lijkt oneerlijk, maar Eekhoorn heeft een slim en onverwacht leuk plan, waarin hij alle dieren tot hun recht laat komen. Een vrolijk, mooi vormgegeven prentenboek in oblong formaat met paginagrote ongekaderde tekeningen. De dieren, het eten en enkele details zijn gekleurd, de overige aspecten zijn in losse potloodlijnen aangeduid. Dat maakt de prenten krachtig en speels. De tekst is naast kleinere gekleurde prenten op de witte achtergrond geplaatst. Alle dieren zijn duidelijk herkenbaar met menselijke houdingen weergegeven. Hun emoties zijn goed te zien. Toch blijven ze dierlijk. Vriendschap, geven en nemen, zorgen voor anderen en jezelf komen op een integere manier aan bod. Zo'n Eekhoorn wil iedereen wel in zijn buurt!
Vanaf ca. 5 jaar.
(NBD|Biblion recensie, E. Stadt)